Κατέβασε την εφαρμογή JOBSbnb και βρες δουλειά, στα μέτρα σου!
img

Food Halls. Το μέλλον της εστίασης;

Ημερομηνία: 31-07-2019

Σύντομα και στην Ελλάδα!Εδώ και λίγες ημέρες, ανακοινώθηκε πως έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες επένδυσης στο πρώτο food hall της Ελλάδας, το οποίο θα βρει στέγη στις Στοές Βιβλίου-Αρσακείου.

 

Το πολυμετοχικό σχήμα (υπό τον Άρη Κεφαλογιάννη - Gaea ), ανέλαβε τη διαχείρηση των συγκεκριμένων στοών, έπειτα από ανοιχτό διαγωνισμό της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, των οποίων είναι και η ιδιοκτήτρια. Ο σκοπός του συγκεκριμένου food hall είναι να δωθεί έμφαση στην Ελληνική και μεσογειακή διατροφή, μέσω μιας οργανωμένης αγοράς τροφίμων καθώς και καταστημάτων εστίασης. Λέγεται πως το ενοίκιο συμφωνήθηκε στα 1,2εκ ευρώ τον χρόνο αλλά και κάποιων ποσοστών από τους τζίρους των καταστημάτων.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, θα πρέπει να περιμένουμε έως τον Σεπτέμβριο, όπου ειπώθηκε πως θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις. Επίσης, αντίστοιχες φήμες υπάρχουν για την Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη, με τις πληροφορίες να λένε πως ίσως οι επενδύσεις ξεκινήσουν στις αρχές του 2020.  Τι γίνεται όμως σε ΗΠΑ και Ευρώπη σε σχέση με αυτή τη μορφή επιχειρήσεων και γιατί τα food halls θεωρούνται το μέλλον της εστίασης;


Το 2016 υπήρχαν περίπου 120 food halls στις ΗΠΑ. Φαίνεται πως μέχρι το τέλος του 2020, αυτό το νούμερο θα έχει φτάσει τα 450, σύμφωνα με την Cushman & Wakefield.


Έχει πλέον αποδειχτεί πως υπάρχει λόγος που ο χώρος των food halls αναπτύσεται. ‘Ερευνα έχει δείξει πως μόνο το 3% έχει αποτύχει και εντυπωσιακά αποτελέσματα παρουσιάζει η περιοχή του Μανχάταν όπου τα food halls έχουν 100% επιτυχία. Παράλληλα, τα ακίνητα που τελικά μετατρέπονται σε food halls, ανεβάζουν την αξία τους και γίνονται πιο περιζήτητα στην αγορά.Η εποχή που η σκέψη πως οι άνθρωποι επισκέπτονται τα εμπορικά κέντρα, μόνο για να ψωνίσουν, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Κάποτε, το φαγητό ήταν μία άνεση που προσέφεραν τα εμπορικά κέντρα αλλά τα τελευταία τρία χρόνια, τα δεδομένα έχουν αντιστραφεί εντελώς. Αυτή είναι μία διαπίστωση που αναφέρει ο Garrick Brown, αντιπρόεδρος του Retail Intelligence της Cushman & Wakefield.Ενδιαφέρον παρουσιάζει η επένδυση της Google στο κτίριο που βρίσκεται στην 75η Ninth Avenue στο Μανχάταν. Το κτίριο αγοράστηκε προς 2,4 δις δολάρια με σκοπό να αποκτήσουν γραφεία μέσα στο κτήριο Chelsey Market, ένα από τα μεγαλύτερα food halls των ΗΠΑ. Μιλάμε για έναν χώρο στον οποίο επισκέπτονται πάνω από 5εκ άνθρωποι τον χρόνο. Η επιλογή της τοποθεσίας έγινε γιατί η Google θεωρεί πολύ σημαντικό για τους υπαλλήλους της, να αγαπούν την τοποθεσία στην οποία εργάζονται.Τα food halls καταφέρνουν να είναι μία πιο προσιτή επενδυτική λύση για τους επίδοξους επιχειρηματίες, καθώς έχουν χαμηλότερα λειτουργικά έξοδα, εφόσον μοιράζονται κοινόχρηστους χώρους, ρευματοδότηση κλπ. Έτσι, το ποσοστό κέρδους είναι σημαντικά μεγαλύτερο.

Αν σκέφτεστε πως ο τομέας αυτός είναι κορεσμένος, ο Phil Colicchio, υπεύθυνος του business consulting τμήματος της Cushman & Wakefield, δηλώνει πως αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση.

 

Αναλογιστείτε πως μονάχα στις ΗΠΑ, μόνο το 20% του συνόλου των food halls της χώρας, βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, πράγμα που σημαίνει πως υπάρχει πολύς διαθέσιμος χώρος ακόμα για ανάπτυξη.Πάντως, έως και σήμερα, είμαστε η μοναδική τουριστική χώρα της Μεσογείου στην οποία δεν έχουν αναπτυχθεί μεγάλα food halls. Πανευρωπαϊκά, η Ισπανία σημειώνει τα πρώτα νούμερα σε τέτοιου είδους επενδύσεις και πόλεις, όπως Λονδίνο, Παρίσι και Στοκχόλμη ακολουθούν κατά πόδας. Στις συγκεκριμένες τρεις πόλεις, περίπου 200 χώροι έκτασης άνω των 400.000 τ.μ. διαμορφώνονται σε μοντέρνα food halls ή μεγάλες αγορές τροφίμων.  

 

 

 

 

JOBSbnb

Δείτε επίσης