Κατέβασε την εφαρμογή JOBSbnb και βρες δουλειά, στα μέτρα σου!
img

Η ημέρα που το κρασί Μποζολέ γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο!

Ημερομηνία: 21-11-2019

Πρόκειται για ένα λαϊκό ποτό, το οποίο φροντίζει κάθε 3η Πέμπτη του Νοεμβρίου, να θυμίζει πως το κρασί πρέπει να πίνεται και όχι να κριτικάρεται. Το Beaujolais Νouveau εκφράζει με γνήσιο τρόπο την διονυσιακή διάσταση του κρασιού και την οινική κουλτούρα γενικότερα.

 

Κάποιοι λένε πως το Μποζολέ Νουβό έχει χτίσει τη φήμη του λόγω έξυπνου marketing όμως η ιστορία του διαψεύδει αυτές τις… κατηγορίες. Ήταν ένα κρασί για το κοινό, για τους απλούς ανθρώπους. Κάποτε, οι εργάτες της Λυών, νότια του Μποζολέ, ξεκινούσαν τη μέρα τους στα τοπικά bistro, πίνοντας τα ελαφριά κόκκινα κρασιά της περιοχής. Στο τέλος της ημέρας, οι «κουστουμάτοι», έσβηναν τις εντάσεις τους στα ίδια μαγαζιά, πίνοντας το ίδιο κρασί πριν πάνε για ύπνο. Η ιστορία του Beaujolais Νouveau λοιπόν, πήρε χρόνια για να χτιστεί αλλά βασίζεται στη γεύση και την απόλαυση, που πέρασε από προηγούμενες γενιές, στις σημερινές. Ναι, σίγουρα σήμερα το marketing στηρίζει και συντηρεί το Beaujolais Νouveau, όμως ο κόσμος ζητά τέτοιες ευκαιρίες για να τις γιορτάσει και να ξεφύγει από την καθημερινότητα.

Getty images Getty images

Το όνομά του σημαίνει «το νέο/καινούργιο κρασί της χρονιάς». Το φρέσκο δηλαδή. Παράγεται στην περιοχή του Beaujolais. Οι αμπελώνες έχουν έκταση περί των 70.000 στρεμμάτων και θα τους βρείτε κάπου ανάμεσα σε Βουργουνδία και την κοιλάδα του Ροδανού. Υπάρχουν δεκάδες κρασιά που ανήκουν στην κατηγορία των κρασιών πρώιμης κατανάλωσης, όμως το Beaujolais έχει καταφέρει από το 1951, να παράγεται λίγο νωρίτερα. Στις αρχές του 1950, οι ντόπιοι παραγωγοί ξεκίνησαν να οργανώνουν γιορτές για το Beaujolais Νouveau και μέσα σε 20 χρόνια, έφτασε να γιορτάζεται σε μεγάλα event αλλά και τοπικά καλέσματα σε μικρά bistro. Νέα Υόρκη, Ρίο, Λονδίνο, Ιαπωνία… παντού θα πετύχετε αυτή την ημέρα γλέντι σχετικό με το Beaujolais Νouveau.

Δεν συζητάμε τι συμβαίνει στη Γαλλία σήμερα… Απίστευτες ποσότητες καταναλώνονται σε κάθε γωνία, με συνοδεία τυριών και αλλαντικών. Κι αν η Ιαπωνία σας φάνηκε περίεργη αγορά, να σας ενημερώσουμε πως πρόκειται για την χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση των εξαγωγών του Beaujolais Νouveau ανά τον κόσμο, αφού εκεί καταλήγουν άνω από έξι εκατομμύρια φιάλες, δηλαδή το 50% του συνόλου εξαγωγών.

 

Για όσους θέλετε να απολαύσετε αυτό το κρασί, σίγουρα θα το βρείτε σήμερα σε δεκάδες wine bar και bistro. Αν θέλετε να το ζήσετε «από μέσα», αύριο Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, υπάρχει η γιορτή «Fete du Beaujolais Nouveau», που οργανώνεται από τη Γαλλική παροικία των Αθηνών στην Ελληνογαλλική Σχολή της Αγίας Παρασκευής. Για πληροφορίες, πατήστε εδώ: Fete du Beaujolais Nouveau 

 

JOBSbnb

Δείτε επίσης