Κατέβασε την εφαρμογή JOBSbnb και βρες δουλειά, στα μέτρα σου!
img

Σε τι στάδιο βρίσκεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός, στον ελληνικό τουρισμό;

Ημερομηνία: 22-07-2019

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η καινοτομία, όπου αποδεδειγμένα είναι οι βασικοί βραχίονες σταθερότητας της οικονομίας, θα πρέπει να θεωρούνται προτεραιότητα για μία χώρα σαν την Ελλάδα.

 

Ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ), UNWTO, Zurab Pololikkashvili, ορθώς έχει δηλώσει ότι «ο ψηφιακά προηγμένος τουριστικός τομέας είναι αυτός που μπορεί να δώσει ευκαιρίες για αποτελεσματική συμμετοχή, ενδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας και καλύτερη διαχείριση των πόρων».

 

Η Ελλάδα, από το 2010 μέχρι και το 2017, δεν έχει να επιδείξει εντυπωσιακά νούμερα συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη. Σε πρόσφατη έρευνα του *Oxford Economics, υπολογίζεται ότι συνολικά, ο «ψηφιακός τουρισμός» συνεισφέρει το 3,2% του ΑΕΠ της χώρας και το 4% της απασχόλησης, μιας και ο κλάδος αποτελεί βασικό κομμάτι της οικονομίας, συνεισφέροντας το 19% του ΑΕΠ.

 

Σε κοινή παρουσίαση της Google με το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), το 56% των τουριστικών εσόδων στις χώρες της ΕΕ προέρχεται πλέον από κρατήσεις που έχουν ξεκινήσει ή και ολοκληρωθεί μέσω του διαδικτύου, ποσοστό που έχει αυξηθεί κατά 13% σε σύγκριση με το 43% που βρισκόταν το 2012. Στην Ελλάδα φθάνει μόλις το 17% και είναι σαφές ότι βρισκόμασταν πίσω.

 

Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, έχει αναφέρει «αν δεν προσαρμοστούμε, θα συρρικνωθούμε. Η χάραξη τουριστικής στρατηγικής οφείλει πλέον να αρχίζει και να τελειώνει με την προσαρμογή μας στη νέα εποχή».

 

Ωστόσο, οι προσπάθειες βελτίωσης της κατάστασης έχουν φέρει στο προσκήνιο προσπάθειες όπως το Grow Greek Tourism Online που σκοπό έχει να εκπαιδεύσει, να ενημερώσει και να αναπτύξει όλους τους συμμετέχοντας, δημιουργώντας ψηφιακά skills ή και το συνέδριο Hotel Tech, με τρεις πλέον παρουσίες, το οποίο με ομιλίες και workshops παρουσιάζει τις νέες τεχνολογικές τάσεις στον τομέα του Ξενοδοχείου.

 

Παρόλο που ο κλάδος σημειώνει ανάπτυξη για συνεχείς χρονιές και η εισροή των τουριστών μεγαλώνει, δεν φαίνεται να αποδίδεται στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών, όσο στην ικανοποίηση των τουριστών που μας επισκέπτονται και διατηρούν τη φήμη μας ως ο ιδανικός καλοκαιρινός προορισμός, ακέραιη.

 

Τα τελευταία χρόνια, ο ΦΠΑ έχει επιβαρύνει τις επιχειρήσεις, ενώ οι κυβερνητικές πράξεις, δεν έχουν φέρει απτά αποτελέσματα στον κλάδο, είτε αυτό είναι η αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών με βάση τα διεθνή πρότυπα, είτε η δημιουργία ψηφιακού αποθετηρίου για την ανάδειξη του πολιτιστικού και φυσικού πλούτου της Ελλάδας, που μεταξύ άλλων ήταν στην ατζέντα ανάπτυξης του τουρισμού.

 

Ο νέος υπουργός Τουρισμού, κ Χάρης Θεοχάρης ανέλαβε μαζί με τον υφυπουργό Τουρισμού κ Μάνο Κόνσολα, το χαρτοφυλάκιο του τουρισμού. Αναλαμβάνοντας επεσήμανε ότι «η βελτίωση των υποδομών, η ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού,  η ενίσχυση της εκπαίδευσης και η αναβάθμιση της ποιότητας των προσφερομένων υπηρεσιών αποτελούν τις άμεσες προτεραιότητες».

 

Αυτό που σε κάθε περίπτωση παραμένει γεγονός, είναι ότι ο κλάδος του τουρισμού, έχει ανάγκη την ιδιωτική πρωτοβουλία και επιχειρηματικότητα, καθώς παραμένει ο 1ος σε επενδύσεις κλάδος, στην οικονομία μας.

 

Η JOBSbnb, ως μια τέτοια επένδυση, φιλοδοξεί όχι μόνο να προσφέρει πρακτικές λύσεις στην εύρεση εργασίας και προσωπικού στους κλάδους εστίασης & τουρισμού, αλλά και να επιτελέσει το ρόλο της ως μέρος ενός συνολικού ψηφιακού μετασχηματισμού, που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία αλλά και ως μέρος της συνολικής αντιμετώπισης της ανεργίας, που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία.

*https://www.oxfordeconomics.com/recent-releases/the-impact-of-online-content-on-european-tourism

 

Αν είστε επιχείρηση εστίασης ή τουρισμού, για να γίνετε συνεργάτες της JOBSbnb, μπείτε εδώ: Εύρεση προσωπικού
Αν ψάχνετε δουλειά στην εστίαση ή στον τουρισμό, κατεβάστε το
JOBSbnb app από εδώ: Android  iOS

JOBSbnb

Δείτε επίσης