Κατέβασε την εφαρμογή JOBSbnb και βρες δουλειά, στα μέτρα σου!
img

Συνέντευξη: Έφη Κωστάκη | Manager Hide & Seek bar restaurant

Ημερομηνία: 27-09-2019

Πολυπράγμων, αφοσιωμένη και έμπειρη. Μερικά από τα στοιχεία που πρέπει να έχει μία manager επιχείρησης στο χώρο της εστίασης και του τουρισμού. Μιλάμε με την Έφη Κωστάκη, του Hide & Seek!

Κοινό μυστικό
Ένας μαγικός κήπος που καταφέρνει να σε ηρεμήσει μόλις τον αντικρίσεις. Το Hide & Seek είναι ένα all day bar restaurant που έχει βραβευθεί ουκ ολίγες φορές τα τελευταία χρόνια και σίγουρα, όχι τυχαία. Απόλυτα κρυμμένο από την κοινή θέα (εξ’ ου και το όνομα το οποίο σημαίνει «κρυφτό» ) αλλά παρόλα αυτά με είσοδο πάνω στη Λεωφόρο Κηφισίας στο ύψος του Χαλανδρίου, το Hide & Seek το επισκέπτονται όσοι «ψάχνονται» να ξοδέψουν ποιοτικά τον χρόνο τους σε ένα all day bar restaurant. Ένας κρυφός κήπος λοιπόν, ή αλλιώς, ένα μυστικό που πρέπει να μάθουν όλοι, καθώς σίγουρα αξίζει την επίσκεψη.

Η JOBSbnb, στα πλαίσια της σχέσης της με τις επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού, έρχεται σε επαφή με ανθρώπους του χώρου φιλοδοξώντας να γεφυρώσει τους επιχειρηματίες και διαχειριστές, με ένα blog το οποίο θα τους προσφέρει ορθή πληροφόρηση, ιδέες, λύσεις και προτάσεις. Για τους παραπάνω λόγους λοιπόν, πραγματοποιήσαμε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον δροσερό και καταπράσινο κήπο του Hide & Seek.

JOBSbnb (J): Πείτε μας λίγα λόγια για την παρουσία σας στο χώρο της εστίασης

Έφη Κωστάκη (Ε.Κ.): Ξεκίνησα το 2002, εργαζόμενη σε μεγάλα ξενοδοχεία. Αυτό που μου άρεσε ήταν να μένουν οι πελάτες ικανοποιημένοι και προσπαθούσα να σκέφτομαι το πως θα ήθελα εγώ να νιώσω ως πελάτης σε έναν χώρο που έχω αποφασίσει να επισκεφθώ. Αυτή τη λογική ακολουθώ έως σήμερα. Πέρασα αρκετά χρόνια σε αυτόν τον χώρο, δουλεύοντας αμέτρητες ώρες σερί και κατάφερα με πολύ κόπο να χτίσω ένα όνομα που να το υπολογίζουν στην αγορά, χωρίς όμως να έχω θέσει ως στόχο να κάνω καριέρα στον κλάδο. Εργαζόμουν γιατί αγαπούσα τους χώρους στους οποίους πήγαινα στις 09.00 και έφευγα στις 03.00 τα ξημερώματα.

Ως εξέλιξη, αποφάσισα να ασχοληθώ πριν κάποια χρόνια, με την οργάνωση δεξιώσεων και γάμων, χώρος που μου έμαθε πολλά πράγματα. Στην πορεία, συνάντησα το Hide & Seek και κατάλαβα αμέσως πόσο πολύ μου άρεσε αυτό το concept. Το αγάπησα και πλέον έχει γίνει κομμάτι της ζωής μου, αφού όταν βγαίνω για να ψωνίσω, δεν ψωνίζω για εμένα αλλά για το μαγαζί. Είναι πολύ σημαντικό που πλέον έχω αποκτήσει τόσο καλή σχέση με τους πελάτες που έρχονται για να με δουν, για να πούμε τα νέα μας όσο βρίσκονται στον χώρο μας.

Αυτή η τόσο ειλικρινής επαφή είναι και η αποζημίωσή μου για τα χρόνια που έχω επενδύσει σε αυτό τον κλάδο.J
: Ως manager του Hide & Seek, ποιες είναι οι αρμοδιότητές σας και σε ποια προβλήματα καλείστε να δώσετε λύση;

Ε.Κ.: Οι αρμοδιότητές μου ξεκινούν από το πρωί και τελειώνουν αργά το βράδυ. Άλλες οι δουλειές που πρέπει να τρέξω το πρωί και άλλες, το βράδυ. Το πρωί έχω να ασχοληθώ με προμήθειες, ΙΚΑ, προσλήψεις, ελέγχους και γενικότερα γραφειοκρατικά πράγματα. Στη διάρκεια της ημέρας, πρέπει να τρέξω τις προσφορές που πρέπει να στείλουμε σε πελάτες, για
events κλπ. Αυτό που φτάνει στα αυτιά μου ως πληροφορία από διάφορες εταιρείες που προσπαθούν να οργανώσουν ένα event σε επιχείρηση όπως το Hide & Seek, είναι πως ζητάνε μία προσφορά και περνάει αρκετός χρόνος μέχρι να λάβουν μία απάντηση.

Εγώ εκεί λειτουργώ σε πολύ γρήγορους ρυθμούς και καταφέρνω τελικά να διατηρώ σταθερή επισκεψιμότητα στο μαγαζί. Είναι αυτό που σας έλεγα πριν. Προσπαθώ να έρχομαι στη θέση του άλλου, είτε είναι συνεργάτης, είτε πελάτης, ώστε να δίνω αυτό που θα ήθελα και εγώ να λάβω στη θέση τους. Επίσης,  το σημαντικό είναι να καταφέρνω να μην αφήνω δουλειές για την επόμενη μέρα, καθώς αν αυτό συμβεί, ο όγκος δεν θα είναι διαχειρίσιμος. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις, που για να κλείσουμε μία συμφωνία με μία εταιρεία, να πρέπει να επισκεφθώ τον χώρο τους ώστε να συζητήσουμε από κοντά ορισμένες λεπτομέρειες. Από το απόγευμα και μετά, περίπου από τις 19.00 δηλαδή, ο ρόλος μου «γυρίζει» σε αυτό που οι περισσότεροι νομίζουν ότι κάνει ένας manager, δηλαδή τις δημόσιες σχέσεις.

Παράλληλα, ενδέχεται να πρέπει να λύσω on-the-spot θέματα που μπορεί να προκύψουν στο εστιατόριο ή κάποιο ιδιαίτερο request πελάτη. Τα παραδείγματα μπορεί να είναι πολλά, όπως ένα διαφορετικό ψήσιμο, από την απουσία κάποιου κρασιού διότι ο προμηθευτής είχε έλλειψη. Όλα αυτά, πρέπει να λυθούν από εμένα.J
: Η διαχείριση του ανθρώπινού δυναμικού, πόσο ουσιαστικό ρόλο παίζει στη λειτουργία ενός καταστήματος εστίασης και πόσο συχνά ασχολείστε με το προσωπικό;

Ε.Κ.:
Πολύ σημαντική ερώτηση. Παίζει πολύ ουσιαστικό ρόλο το ανθρώπινο δυναμικό και κατ’ επέκταση, η διαχείρισή του από έναν
manager. Η εστίαση πάνω από όλα, βασίζεται στην παροχή υπηρεσιών, γι’ αυτό και οφείλουμε να επενδύουμε πολύ στην προσωπική επαφή, όχι μόνο με τους πελάτες αλλά πρώτα, με το προσωπικό. Είναι δύσκολο να χτίσεις έναν δεμένο πυρήνα στο προσωπικό μίας επιχείρησης, αλλά μόλις το καταφέρεις, άμεσα λαμβάνεις τα θετικά μηνύματα. Οπότε ναι, οφείλω να αφιερώνω πολύ χρόνο στο προσωπικό, να προσπαθώ να τους βοηθήσω με κάθε τρόπο ώστε να λύσω οποιοδήποτε πρόβλημα τους απασχολεί, ακόμα και όταν είναι κάτι προσωπικό.

Περνάμε πολλές ώρες τις ημέρας μαζί και οφείλουμε να δημιουργούμε ιδανικές συνθήκες εργασίας. Δεν είναι τυχαίο πως εδώ και δυόμιση περίπου χρόνια, η βασική ομάδα μας είναι η ίδια. Είναι πολύ σημαντικό να βλέπεις πελάτες να χαιρετούν τους σερβιτόρους και να γνωρίζονται με τα μικρά τους ονόματα ή να βλέπεις την captain μας να επισκέπτεται τα τραπέζια για να ελέγξει πως τα πιάτα έχουν φτάσει με τον τρόπο που πρέπει στους πελάτες. Και μην ξεχνάμε πως μιλάμε για περίπου 20 έως 35 άτομα περίπου, τα οποία εργάζονται σε εμάς, αναλόγως την εποχή. 

J: Πλέον ο αντικαπνιστικός νόμος βρίσκεται σε ισχύ. Ποια η άποψή σας για αυτόν και με ποιο τρόπο τον διαχειρίζεστε στο Hide & Seek;

Ε.Κ.:
Ο Έλληνας καπνίζει αρκετά και όπως φαντάζεστε, του αρέσει να καπνίζει περισσότερο όταν περνάει όμορφα. Δεν είναι λίγα τα τηλεφωνήματα που λαμβάνουμε και μας ρωτάνε αν επιτρέπεται ή όχι, το κάπνισμα στον κλειστό χώρο του μαγαζιού. Λαμβάνοντας το όχι ως απάντηση, καταλαβαίνεις πως ο πελάτης αυτός, δεν θα σε επισκεφθεί. Ο τζίρος επηρεάζεται από αυτό, όμως εφόσον ο νόμος είναι συγκεκριμένος, πρέπει να εφαρμοστεί. Και η αλήθεια είναι πως είναι πρώτα θέμα υγείας και ύστερα θεσμικό.

Σίγουρα ο Έλληνας πελάτης θα δυσκολευτεί να εγκλιματιστεί, όμως πρέπει να αναλογιστούμε πως όταν ως τουρίστες επισκεπτόμαστε μία ξένη χώρα, στην οποία ακολουθούν κατά γράμμα τον αντικαπνιστικό νόμο, τον ακολουθούμε όλοι μας και πολλές φορές, γίνεται αντικείμενο -θετικής- συζήτησης. Οπότε ναι, αν και προσωπικά καπνίζω, θέλω να εφαρμοστεί απόλυτα και όχι «λίγο» ή κατά περίπτωση.

Παράλληλα, οφείλουμε να δημιουργήσουμε χώρο ειδικό για όσους καπνίζουν, κίνηση που πιστεύω θα εκτιμηθεί από τους πελάτες. Είναι δύσκολη πάντως η διαχείριση και η μετάβαση και αυτό είναι μία πραγματικότητα.

Αντικαπνιστικός νόμος:         Διάβασε περισσότερα πατώντας εδώ! J
: Ο χώρος των all day bar restaurants έχει έντονη ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα. Με ποιες κινήσεις φροντίζετε να μένει το Hide and Seek «στο παιχνίδι» ;

Ε.Κ.: Σίγουρα πολλές από αυτές τις κινήσεις τις έχουμε αναφέρει ήδη. Συμφωνώ όμως ότι υπάρχει έντονη ανταγωνιστικότητα τα τελευταία χρόνια και μάλιστα, είναι πολλά τα μαγαζιά αυτού του χώρου που ανταγωνίζονται αντίστοιχα του εξωτερικού. Οι κουζίνες μας έχουν αναβαθμιστεί σε πρώτες ύλες και -ευτυχώς- ο κόσμος δείχνει να αναζητεί νέες γεύσεις και προτάσεις.

Επίσης κάτι που φροντίζουμε να κάνουμε, είναι αλλαγές στον χώρο μας, όπως για παράδειγμα ένα άλλο χρώμα στον τοίχο ή νέα φυτά, πιάτα ή ποτήρια κλπ. Πολλές φορές, έχουμε σκεφτεί να προσθέσουμε ένα νέο πιάτο στον κατάλογό μας, οπότε για κάποιο διάστημα, το προσφέρουμε δωρεάν ώστε να λάβουμε ένα feedback που θα μας δείξει αν πρέπει να αλλάξουμε κάτι ή όχι. Οι πελάτες λοιπόν έχουν ενεργό ρόλο στην διατήρηση του επιπέδου που έχουμε φτάσει το Hide & Seek και αυτό το γνωρίζουν όσοι είναι πλέον θαμώνες μας.

Φέτος έχουμε επίσης σκοπό να επενδύσουμε περισσότερο στα social media και στην διαχείρισή τους. Φυσικά και «τρέχουν» ήδη, απλά θέλουμε να γίνουμε ακόμα πιο δραστήριοι σε αυτά αλλά με τον σωστό τρόπο, ώστε να υπάρχει πιο έντονη διαδραστικότητα με το κοινό μας.


J
: Τι θα θέλατε να αλλάξει στον κλάδο της εστίασης στην Ελλάδα;  
Ε.Κ.: Σε πρώτη φάση, θα ήθελα το κράτος να αναλογιστεί περισσότερο το πόσο αυτοί οι δύο κλάδοι, του τουρισμού και της εστίασης, στηρίζουν την οικονομία μας. Οι φόροι και οι εισφορές που οφείλουν να αποδώσουν οι επιχειρήσεις, είναι ορισμένες φορές, παράλογα πολλοί και σε αριθμό αλλά και σε ποσό. Θα θέλαμε, όλοι πιστεύω στον χώρο, να υπάρχει μία ευελιξία. Και δεν αναφέρομαι μονάχα στο οικονομικό κομμάτι μιας επιχείρησης, αλλά ακόμα και για τη μουσική και τις ώρες που πρέπει να ακουγόμαστε -και πόσο- κ.ο.κ.

Επίσης, θα ήθελα όταν το προσωπικό φέρεται τόσο ευγενικά και δίνει προσοχή στον πελάτη, να λαμβάνει πίσω την ίδια συμπεριφορά. Πρέπει, όπως και εμείς μπαίνουμε στη θέση του άλλου, έτσι και οι πελάτες, να σκέφτονται πως οι εργαζόμενοι στους χώρους εστίασης, δουλεύουν σκληρά, με πολύωρη ορθοστασία και υπό έντονη πίεση. Δεν είναι το tip αυτό που καθορίζει την εκτίμηση αλλά η συμπεριφορά.

 

JOBSbnb

Δείτε επίσης