Κατέβασε την εφαρμογή JOBSbnb και βρες δουλειά, στα μέτρα σου!
img

Τι ορίζει ο νόμος για τις Λέσχες Καπνιστών;

Ημερομηνία: 24-01-2020

Από την πρώτη στιγμή που εφαρμόστηκε ο αντικαπνιστικός νόμος, αμέτρητες ήταν οι επιχειρήσεις που προσπάθησαν να βρουν "παραθυράκια" στο νόμο με σκοπό να παρακάμψουν την κατάργηση του καπνίσματος στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ένας από αυτούς τους τρόπους ήταν και η δημιουργία της ονομαζόμενης Λέσχης Καπνιστών. Το ΠΑΝ.Σ.Ε.Κ.Τ.Ε. και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του ΔΣ, κ. Τσαπατσάρης Γρηγόριος, με ένα δελτίο τύπου, αναλαμβάνει να ξεκαθαρίσει το τοπίο. 

 

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:

  • Το μόνο νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει σήμερα είναι ο αντικαπνιστικός νόμος. Αυτό το πλαίσιο δεν προβλέπει χορήγηση για άδεια καπνιστικής λέσχης.
  • Ο νόμος ορίζει ότι δεν μπορεί να γίνει χρήση καπνού ή άλλων καπνικών ειδών, σε δημόσιους χώρους και δημόσια κτίρια, καθώς και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
  • Υπάρχει δυνατότητα μετατροπής ενός ιδιωτικού χώρου σε καπνιστική λέσχη.
  • Ο χώρος της λέσχης είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΟΣ με δική του είσοδο που θα εξυπηρετεί τον καπνιστή.
  • Στον χώρο της λέσχης δεν έχει πρόσβαση ΟΥΤΕ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΟΥΤΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ και κανείς άλλος που ΕΚΤΟΣ από τα μέλη της λέσχης.
  • ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε εργασιακή σχέση. Για να γίνουν όλα τα ανωτέρω θα πρέπει να γίνει τροποποίηση στο μισθωτήριο ώστε απευθείας να εκμισθωθεί ο χώρος από τον ιδιοκτήτη στα μέλη του συλλόγου, ΔΗΛΑΔΗ στα μέλη της καπνιστικής λέσχης. Σαφέστατα λοιπόν, αποδεικνύεται τόσο στην πραγματική του οικονομική διάσταση όσο και από την νομική του είναι ασύμφορο στο 98% των καταστημάτων μας. 

Οι προτάσεις μας, οι οποίες άμεσα θα προωθηθούν στο Υπουργείο Υγείας είναι, να ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ ειδικός χώρος καπνιζόντων στα καταστήματά μας, όπως υφίσταται στην Αυστρία και στην Γερμανία.

 

Με εκτίμηση
Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος
Τσαπατσάρης Γρηγόριος

JOBSbnb

Δείτε επίσης