Κατέβασε την εφαρμογή JOBSbnb και βρες δουλειά, στα μέτρα σου!
img

Τουρισμός και εστίαση: προβλέψεις και προκλήσεις για το 2019!

Ημερομηνία: 16-05-2019

Τι app και πλατφόρμα για τον τουρισμό και την εστίαση θα ήμασταν, αν δεν είχαμε βάλει τα κιάλια μας να δούμε τι μας περιμένει για αυτή τη σεζόν που ξεκινάει.

 

Ας ξεκινήσουμε με το πού βρισκόμαστε. Γιατί θέλουμε να σας τα πούμε και σύντομα να μην βαρεθείτε. (Θα δείτε, εμείς εδώ στην JOBSbnb μικραίνουμε τους χρόνους, είμαστε τέτοιοι τύποι).

 

Λοιπόν, η κατάσταση έχει ως εξής:

-Η προηγούμενη σεζόν για τον τουρισμό ήταν η καλύτερη των τελευταίων ετών. Είχαμε νέο ρεκόρ στον αριθμό των επισκεπτών από το εξωτερικό και ρεκόρ εσόδων.

 

-Στο τέλος του 2018 ο αριθμός των αφίξεων έκλεισε στα 33 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων  των επισκεπτών κρουαζιέρας.

 

-Τα έσοδα έφτασαν τα 16 δισ. ευρώ (τα μεγαλύτερη κέρδη στην ιστορία του τουρισμού της Ελλάδας).

 

-Ο τουρισμός πλέον αφορά σχεδόν το ¼ του ΑΕΠ, είναι ο πρώτος «εργοδότης» της χώρας και συμπαρασύρει πλήθος άλλων τομέων παραγωγής.

 

τουριστική περίοδος της Ελλάδας έχει διευρυνθεί. Τους χειμερινούς μήνες σύμφωνα με στοιχεία της Fraport και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, σημειώνεται σημαντική αύξηση αφίξεων (ενδεικτική η άνοδος 23% τον Δεκέμβριο του 2018, και 12,3% τον Ιανουάριο του 19)

 

-Ο αριθμός διανυκτερεύσεων επίσης έχει αυξηθεί περισσότερο από 10% μέσα σε μία χρονιά.

 

Προβλέψεις για το 2019

Οι περισσότεροι ειδικοί του κλάδου εκτιμούν ότι ο τουρισμούς θα σταθεροποιηθεί ή θα σημειώσει μικρή πτώση, καθώς ήδη έχει φτάσει σε ένα πρωτοφανές σημείο.

 

«Μετά από έξι χρόνια συνεχούς ανόδου, είναι αναπόφευκτο να πάμε σε ισορροπία ή σε ελαφρά καθοδική τάση», προβλέπει ο Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

 

«Το 2019 θα είναι το έτος της Ελλάδας» εκτιμά η DER Touristik, η μεγαλύτερη ταξιδιωτική εταιρεία στον γερμανόφωνο κόσμο, αποδίδοντας την εκτίμηση αυτή στην σχέση ποιότητας-τιμής που προσφέρουμε.

 

 «Το 2019 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τον μεσογειακό τουρισμό, όμως για την Ελλάδα η μέχρι στιγμής διψήφια αύξηση στις προκρατήσεις στηρίζει μια αισιόδοξη εκτίμηση», λέει ο Γ.Γ.  Τουριστικής Πολιτικής Γιώργος Τζιάλλας.

 

Οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε

-Η άνοδος του τουρισμού της Τουρκίας και της Αιγύπτου.

 

-Οι αναταράξεις στη βρετανική αγορά λόγω Brexit, αν σκεφτείτε ότι οι Βρετανοί είναι από τους πιο πιστούς μας τουρίστες (πάει η Theresa, ποιος θα πατήσει το κουμπί!).

 

-Υψηλοί συντελεστές ΦΠΑ σε διαμονή και εστίαση (ας δούμε τι θα γίνει με τις νέες ανακοινώσεις).

 

-Νέος φόρος διαμονής ανά διανυκτέρευση (μια τα λένε έτσι, μια αλλιώς).

 

Νέες ευκαιρίες

-Ανοίγουν νέες ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα, και εκσυγχρονίζονται συνεχώς οι υπάρχουσες. 150 άδειες για νέα ξενοδοχεία, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμό δόθηκαν μόνο το 2018. Ενώ 14 νέα μεγάλα ξενοδοχεία αναμένονται στην Αθήνα για το 2019.

 

-«Σκοπός είναι υποστηριχθούν προτάσεις για νέα τουριστικά προϊόντα. Ανάμεσα σε αυτά ο οινοτουρισμός, η γαστρονομία, ο θρησκευτικός και ο αθλητικός τουρισμός, και φυσικά ο πολιτιστικός τουρισμός» δήλωσε η Ομοσπονδία FedHATTA.

 

-Τα 600 εκ. ευρώ θα φτάσει φέτος η δημόσια δαπάνη για το πρόγραμμα «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων». Αυτό είναι 200 εκ. ευρώ περισσότερα από τον αρχικό προϋπολογισμό.

 

-«Ο τουρισμός είναι υπόθεση των πολλών και όχι των λίγων. Γι’ αυτό και αν με ρωτάγατε για το 2019 τί βλέπω ως προτεραιότητα, θα σας μίλαγα για συνέργειες. Συνεργασίες και σύνθεση δυνάμεων», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

 

Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε κι εμείς στην JOBSbnb, βοηθώντας συνεργασίες και συνέργειες. Η ισχύς εν τη ενώσει.

JOBSbnb

Δείτε επίσης